Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Priprema djeteta za prvu posjetu stomatologu

Kada djetetu narastu svi mliječni zubi vrijeme je za prvi stomatološki pregled.

Zdravo dijete koje ne bole zubi i koje nema strah od stomatologa ili stomatološkog zahvata je lako pripremiti za posjetu stomatologu. Dovoljno je objasniti da ide na pregled i upoznavanje sa stomatologom ili kako se kod nas običava reći zubaru. Dobro je spomenuti da zubar ili zubarica imaju bijelu kutu, da se dijete ne iznenadi. Da će imati rukavice i masku jer je to zaštita od bolesti.

U toj dobi dijete je još maleno i zadovoljiti će ga  jednostavna objašnjenja. Ukoliko dijete postavlja dodatna pitanja najbolje je davati kratke i jednostavne odgovore. Ako dijete na primjer pita što će mu stomatolog raditi možete reći – Pogledati će da li imaš zdrave zube. 

Ne trebate unaprijed govoriti – Neće te ništa boljeti; Ali to ništa ne boli; Ne treba te biti strah, Nemoj se ništa bojati, To nije ništa strašno – takve odgovore dajte samo na direktna pitanja.

U protivnom će se dijete upitati zašto mu to govorite – i vjerojatno će se tek onda početi bojati.

Često se događa da dijete prvi puta dolazi stomatologu tek kada nastanu problemi, najčešće bolovi. Tada se dijete priprema ovisno o starosti. Ne treba djecu plašiti odlascima zubaru. Jer zapravo dijete vodite stomatologu da mu pomogne, da ga više ne boli zub (a ne da ga kaznite jer je jelo slatkiše koje ste mu vi dali).

Preporučam da o posjetu stomatološkoj ordinaciji govorite pozitivno. Možete spomenuti posebnu stolicu na kojoj se može voziti i da će sigurno vidjeti mnoge zanimljive stvari za koje niti vi ne znate da postoje – na taj način ćete ostaviti stomatologu mogućnost da sam napravi psihološku pripremu djeteta za zahvat.

Svako dijete vrlo dobro osjeća „kako vi dišete“ u vezi sa stomatolozima i stomatološkim zahvatima i obično je roditeljima koji pozitivno gledaju na odlazak u stomatološku ordinaciju lakše pripremiti dijete. Dobro bi bilo da se posjeta stomatologu opiše kao nešto normalno: jer  svi idu stomatologu.

mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom.

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda