Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Nicanje zubi

Nicanje zubi je normalna pojava. Većina djece se rađa bezubo. Poslije trećeg mjeseca života skloni smo svaku promjenu ponašanja djeteta protumačiti „Smetaju ga zubići“. Ali nije uvijek tako.

Mliječni zubi počinju izbijati oko 5-6 mjeseci djetetova života. Polako im se broj povećava,a sa dvije do dvije i pol godine djetetu niknu svi mliječni zubi. Ima ih 20. Prvi niču donji srednji sjekutići.

Samo izbijanje zuba je različito kao što smo svi mi različiti. Kod neke djeca samo primijetimo da je zub već tu, dok su druga djeca razdražljiva, plačljiva, sve guraju u usta i trljaju desni. To je vrijeme kada roditelji obično imaju jako puno pitanja pa evo nekoliko praktičnih savjeta:

Postoje razni načini kako olakšati izbijanje mliječnih zubi:

 • Za početak se opustite, jer će zubi ipak niknuti.
 • Dajte djetetu da gricka npr. očišćenu sirovu mrkvu, ali dovoljno velik komad da se ne zadavi, ili veći komad jabuke – ovisno o starosti djeteta.
 • Možete mu ponuditi i gotove gumene igračke namijenjene lakšem nicanju zubi – one mogu biti glatke, izbrazdane (da bi trljanje desni bilo lakše). Neke su čak punjene gelom koji se preporučuje staviti u frižider (zato da hladnoća malo otupi svrbež – nemojte pretjerivati s hladnoćom igračke.
 • Također postoje i gelovi koje možete kupiti u ljekarnama – to bih preporučila kao zadnju varijantu. Većina takvih preparata je zapravo blagi površinski anestetik koji djeluje dvadesetak minuta – znači nije za cijeli dan, ali može pomoći da se dijete lakše uspava onih dan dva prije izbijanja zuba. 
 • Naravno, ukoliko mislite da Vaše dijete ima problem s nicanjem odvedite dijete stomatologu na pregled. Komplikacije u nicanju nisu česte ali su moguće.
 • Trajni zubi – njihovu pojavu u ustima svi nekako lakše doživljavaju. Ali i to je područje prepuno raznih pitanja. Trajnih zubi imamo 32. Zapravo 28 i 4 umnjaka koji niču oko 18-te godine i kasnije; i posebna su priča koliko nam problema zadaju.

  Oko šeste godine života rastu prvi trajni zubi. To su srednji donji sjekutići i prvi kutnjaci poznatiji kao jedinice i šestice. Koji će prvi izrasti je individualno – mogu rasti prvo jedni pa drugi ili istovremeno. Odstupanja u početku nicanja „trajne denticije“ su moguća, zapravo djevojčicama čak oko pola godine ranije počinju rasti trajni zubi. Manja odstupanja vas ne trebaju brinuti. Ali ako djetetu kasni nicanje trajnih zubi više od godinu dana posjetite stomatologa da se utvrdi radi li se samo o zakašnjelom nicanju ili nečem drugom.

  I tu su brojna pitanja pa evo odgovora na ono što najčešće muči roditelje:

  • trajni zubi su veći od mliječnih ali su i druge boje – žuti su. Naime, normalno je da vam trajni zubi djeluju žući dok niču jednostavno zato što je boja mliječnih i trajnih zubi različita. Mliječni zubi su plavosivi a  trajni su  žučkasti. Kada dijete dobije više trajnih zubi više neće djelovati tako žuto.
  • Oblikom su drugačiji – nazubljeni su – to je normalno. Samo još nisu portošeni. Kada narastu do kraja već će biti manje nazubljeni. A kako su djeca starija zupci se izravnavaju.
  • Donji srednji sjekutići normalno rastu malo otraga – izvan zubnog luka. I uskoro će doći na mjesto koje očekujete.
  • Normalno i dobro je da prednji mliječni zubi imaju razmake jedan između drugog – rastom trajnih zubi ti razmaci se gube jer su trajni zubi veći i širi od mliječnih.
  • Nemojte poticati dijete da rasklimava mliječne zube – oni će se sami rasklimati kada im dođe vrijeme za ispadanje. Pomicanjem trajnog zuba prema van nestaje (resorbira se ) korijen mliječnog zuba i zub se sve više pomiče dok na kraju ne ispadne.

   


   

   

  Vjerujem da Vas kao roditelja veseli svaki napredak Vašeg djeteta – shvatite nicanje zubi kao dio odrastanja i vidljivog napretka. Veselite se što će Vaše dijete savladati i ovu životnu stepenicu i pomognite mu u tome.

  mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom.

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda