Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kada i koliko često treba ići stomatologu

Preporuča se:

  •  dijete dovesti na prvi pregled kada mu narastu svi mliječni zubi – znači 2,5 do 3 godine
  • kontrolne preglede raditi 3-4 puta godišnje u dječjoj dobi.

 

Ovo savjetuje struka; ali Vam želim dati još par savjeta:

  • dijete je zrelo za stomatološki tretman oko treće godine – iz iskustva znam da će djeca oko treće godine biti kooperativna samo ako imaju povjerenja u stomatologa i mislim da je uvijek bolje dijete te dobi dovesti prvo na upoznavanje, neobavezno, bez tretmana.
  • Kod nas još uvijek u velikoj mjeri postoji strah od stomatologa ili stomatološkog zahvata – pa ukoliko se Vaše dijete boji treba češće ići stomatologu. Tako se djeca lakše oslobode i strah polako nestaje. Isto tako ukoliko su razmaci između posjeta stomatologu veliki, dijete zaboravi da to nije ništa strašno i opet ste na početku.
  • Nemojte zanemarivati bol – ako se Vaše dijete žali da ga boli zub nemojte reagirati- „proći će, daj da pogledam“ – bol je Vama prvi znak da nešto nije u redu. Možda stvarno nije ništa strašno i možda se je dijete samo ozlijedilo hranom ili četkicom za zube – ali ipak neka to pogleda stručnjak. Zapamtite – kada Vi vidite karijes na zubu on je već veliki. Stomatolozi imaju znanje i instrumente kojima mogu vidjeti i onaj karijes koji Vi ne vidite ili ne prepoznajete.
  • Ponekad se dogodi da dijete izmisli da mu je pala „plombica“ ili da ga nešto boli, ako mu je bilo lijepo kod stomatologa – dogovorite kontrolni pregled i objasnite djetetu da može ići na kontrolu i kada ga ne boli zub – tako ćete imati bolji uvid u stvarno stanje
  • Ukoliko redovno vodite dijete na stomatološki pregled – veliki su izgledi da to budu i ostanu samo preventivni pregledi jer ćete na vrijeme dobiti sve potrebne informacije o sprečavanju nastanka karijesa
  • Kada se dogodi trauma ( padovi, udarci i slično) u kojoj stradaju zubi treba što prije dovesti dijete i izbijeni zub stomatologu jer tu važnu ulogu ima vrijeme – ali o tome detaljnije sljedeći puta.   

mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom.


 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda