Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

karijes i prehrana

Karijes i prehrana

Uz ostale čimbenike i prehrana utječe na pojavu karijesa.

Pravilna prehrana za zdrave zube malo je drugačija od one o kojoj govorimo kada općenito govorimo o pravilnoj prehrani.

Za trudnice je važno unositi dovoljno kalcija koji je potreban za razvoj zubi. To znači više mliječnih proizvoda: sireva, mlijeka, jogurta, vrhnja…

Za malu djecu kojoj rastu zubi je važno izbjeći bočice sa slatkim napicima za uspavljivanje. Da se ne razvije karijes bočice.

Postoji takozvana hrana sa visokim karijesogenim potencijalom a to znači da će se razviti karijes ako ju „prečesto“ jedemo. To je većinom slatka i ljepljiva hrana koja ostaje duže na zubima.

U ustima počinje razgradnja ugljikohidrata. Oni su i najštetniji za zube. Osobito saharoza. Ugljikohidrate treba jesti u sklopu glavnog obroka uz neku drugu hranu koja potiče žvakanje a samim tim i pojačava slinjenje. Na pojavu karijesa utječe i dužina uživanja ugljikohidrata – lizalice, bomboni, ljepljive karamele….

Tvrda hrana čisti zube. Žvakanje tvrde hrane omogučuje skidanje naslaga sa zubiju, prokrvljuje zubno meso i potiče lučenje sline. Takva hrana se ne ljepi  zube i ne ostaje na zubima i u ustime dugo.

Bjelančevine se mijenjaju tek neznatno u ustima a masti oblažu zube poput sloja i nemaju karijesogeni učinak.

Ako dijete nije sklono karijesu znači da ima prehrambene navike koje mu odgovaraju. Ali ako je dijete sklono karijesu preporuča se vidjeti kakve ima prehrambene navike. Nije isto dajete li djetetu desert na kraju obroka ili dijete ima slatkiše uvijek pri ruci. Možda ukidate bombone i lizalice i djetetu nudite suho voće. Ako je zbog zubi – suhe smokve imaju vrlo visok karijesogeni potencijal i komadići ostaju dugo zaljepljeni za zube.

S obzirom da danas imamo četkice i paste za zube sa fluorom; loše prehrambene navike teže dovode do pojave karijesa. I opet je važno prati zube.

mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom.

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda