Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ortodontski aparatići

ORTODONTSKI APARATIĆI

Rijetko koje dijete danas ne treba nositi ortodontski aparat za zube.

Već od najranije dobi postoje razne naprave koje pomažu da se čeljust i zubi razvijaju i rastu pravilno. Na primjer, roditeljima djece gdje u užoj obitelji postoji anomalija u kojoj je donja čeljust više prema naprijed od gornje čeljusti se može savjetovati da djetetu ponude anatomsku dudu varalicu koja od najranije dobi usmjerava rast čeljusti u pravilnom odnosu. Takvih jednostavnih naprava kojima se može pokušati ispraviti određena anomalija postoji još.

Savijete o tome treba li vaše dijete ortodontski aparatić i kada je pravo vrijema za to najbolje zna ortodont. Ortodont je stomatolog specijaliziran za ispravljanje poremećaja u rastu i razvoju zubi i čeljusti. Do ortodonta možete doći sami s djetetom, privatno, ili vas vaš stomatolog, koji primjeti anomaliju koja zahtjeva ortodontsko liječenje, uputi ortodontu.

Razne anomalije se lijeće na razne načine. Ponekad ortodont može planirati vađenje  mliječnih ili trajnih zubi u određeno vrijeme tako da zubi niću na „pravo“mjesto.

Ukoliko vaše dijete treba dobiti aparatić trebate znati da postoji puno vrsta tih naprava. Razlikujemo mobilne aparatiće i fiksne aparatiće. Mobilni se skidaju. Ortodont preporuča vrijeme koje dijete treba dnevno nositi aparatić. To može biti samo po noći ili gotovo cijeli dan i noć. Postoje i aparatići koji imaju „ključić“, zapravo žicu kojom se povremno (u točno određene dane „navija“ odnosno proširuje aparat ili to proširivanje radi samo ortodont kada je dijete na kontroli. Postoje i aparatići koji imaju dijelove i izvan ustiju i pričvršćuju se na glavi (sječate se „Darle“ iz crtanog filma „Nemo“) Fiksni aparatići imaju dijelove koji su zaljepljeni na zubima i dijete ga nosi stalno i ne može ga skinuti samo. Bravice na zubima su spojene žicom.

Svaki aparatić, mobilni ili fiksni, nešto radi tj. pomiče. To djetetu nije baš ugodno. Pokažite razumijevanje za njegove tegobe. Vrlo brzo nakon širenja aparatića ili stavljanja nove žice će se zubi prilagoditi i osjećaj neugode će slabjeti.Uvjerite dijete da redovno treba nositi aparatić. Pokažite mu na ulici ili na slici ljude koje imaju krive zube i one koji imaju lijepe pravilne zube i motivirajte ga na taj način.

Na kraju, roditelji se najviše brinu oko toga da li je terapija tj. aparatić koji je izabrao ortodont dobar, naročito ako poznaju susjeda ili rođaka koji ima nekakav drugačiji apatarić. Upravo ste pročitali da postoji puno vrsta aparatića i puno načina kako se liječe ortodontske anomalije. Možda vaše dijete ima drugačiju anomaliju od „susjeda“ ili se ortodont iz nekog razloga odlučio za drugu vrstu terapije. Naravno, ukoliko i dalje sumnjate u odluku vašeg ortodonta, uvijek možete potražiti drugo mišljenje. 

mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom. 

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda