Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

bijeli ili crni ispuni

Bijeli ili crni ispuni?

Najbolje je da ispuni (plombe) nisu potrebni, ali što kada jesu?

Puno je upita o tome kakvi se sve ispuni (plombe) stavljaju djeci i zašto baš takvi.

Najčešće čujem da su roditelji protiv crnih tj. srebrnih ispuna jer su negdje čuli da su štetni a osim toga su i ružni. Ti crni ispuni stručno se zovu amalgamski.

Na mliječne i trajne zube stomatolog može odlučiti staviti nekoliko vrsta trajnih ispuna. Odluka ovisi o raznim čimbenicima; npr. da li je dijete sposobno i spremno dovoljno dugo držati usta otvorena da se kvalitetno izrade sve faze ispuna; može li se na mjestu gdje se treba izraditi ispun osigurati suho radno polje koje je potrebno da bi ta vrsta ispuna bila kvalitetno izrađena, ima li dovoljno mjesta, kakav je oblik „rupice“ za određenu vrstu ispuna …

Ipak, najčešće se koriste kao trajni ispuni kompozitni ispuni (tzv. Bijeli – iako su zapravo u boji zuba) i amalgamski ispuni (tzv. Crni ili srebrni)

Oba imaju prednosti i mane, i stomatolozi diljem svijeta, pa tako i kod nas nemaju jednoglasno mišljenje o tome koja je vrsta ispuna bolja. To ne znači da se ne mogu dogovoriti već da je to područje znanosti i stalno se istražuje i pristaše određenog ispuna dokazuju da je ispun koji oni zastupaju bolji.

Moje znanje i iskustvo mi govori da je u nekom slučaju bolje staviti kompozitni ispun a u nekom drugom amalgamski. Možda se Vaš stomatolog neće složiti i više voli jednu vrstu ispuna.

Odluku donesite na temelju onoga što Vam više odgovara:

„Bijele plombe“ su estetske ali se trebaju češće mijenjati jer s vremenom gube na estetici. „Srebrne plombe“ su primjetne (samim tim i manje estetske) ali ne gube na estetici pa ih ne treba mijenjati ako su u redu.

Bilo koja vrsta trajnog ispuna je u redu ako se izradi po pravilima.

Za sve koji se boje žive iz „srebrnih plombi“: da, oni sadrže živu ali jednom kilom morske ribe u organizam unesemo više žive nego nekoliko svježe napravljenih amalgamskih ispuna.

Razmislite i odlučite.

mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom.

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda