Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

sisanje palca

Pranje zubi  uz slikovnicu“ Lara i Vanda peru zube“

Pranje zubi je najvažnija preventivna mjera karijesa. Važno je znati pravilno održavati higijenu usne šupljine. To je navika koju treba razvijati od malih nogu. Čim narastu prvi mliječni zubi treba ih početi prati. U to vrijeme dijete još ne zna pljunuti pa se savjetuje pranje zubi samo četkicom, bez paste. Kada dijete savlada ispiranje usne šupljine i pljuvanje možete mu početi stavljati male količine paste za zube, dječje. Četkica za zube kojom djeca peru zube treba biti oblikom i veličinom prilagođena dobi djeteta. Stoga poštujte 

veličine naznačene na dječjim četkicama za zube.

Pročitajte zajedno s djetetom slikovnicu Lara i Vanda peru zube. Načinite od toga igru. Ali neka bude pravilo da se ne ide spavati neopranih zubi. Uvedite rituale, djeca ih vole. Svaka stranica slikovnice je osmišljena da Vas nešto nauči.

Medvjedice Lara i Vanda imaju nekoliko pasti za zube različitih okusa i boja. Ponudite djetetu izbor oko biranja paste za zube. Može ih imati nekoliko i samo odabrati kojom će oprati zube baš večeras. Ili mu barem dopustite da izabere u dućanu. Sve dječje paste za zube su dobre, samo trebaju biti dječje zbog kemijskog sastava prilagođenog djeci.

U slikovnici je prikazana nevaljala četkica kojom se ne mogu dobro oprati zubi i koja oštećuje zubno meso. Zajedno s djetetom pogledajte kako izgleda Larina rascvjetana četkica za zube i provjerite vaše četkice. Možda je vrijeme da ih zamijenite. Četkice treba redovito mijenjati jer potrošene i rascvjetane četkice oštećuju zubno meso. Smatra se da jedna četkica traje od 3 tjedna do 3 mjeseca. Međutim, ako dijete i prije izgrize svoju četkicu, zamijenite ju. Svatko treba imati svoju četkicu za zube.

Zube treba prati neko vrijeme. Lara i Vanda imaju pješčani sat koji im pokazuje koliko dugo treba prati zube. Ukoliko nemate pješčani sat možete smisliti neki drugi način na koji mjerite vrijeme jer da bi kvalitetno oprali zube nije dovoljno samo proći po njima. Djeca ne mogu držati koncentraciju 3 minute i nije potrebno da ih tjerate da 3 minute četkaju zube. Oko 2 minute je dovoljno. To njima dugo vrijeme možete učiniti zanimljivim upravo uz sat, muziku, pjesmicu, četkicu koja svira ili svijetli, …Nakon djeteta odrasla osoba mora oprati djetetu zube jer ono ne može samo dovoljno dobro to učiniti.

Zube pravilno peremo kružnim pokretima tako da masiramo i zubno meso i zube. Ne treba previše pritiskati, dovoljno je masirati. Potrebno je oprati sve plohe zubi i sve zube. Dobro isprati i ispljunuti.

U vremenu između pranja zubi i spavanja važno je ništa ne jesti i piti samo vodu. Ukoliko dijete ima naviku prije spavanja popiti na primjer zaslađeni čaj ili mlijeko podsjetite ga da su medvjedice iz slikovnice isto pile samo vodu. U protivnom će na zube doći šećer koji je odlična podloga bakterijama. Po noći se izlučuje manje sline i brže se razvija karijes.

Mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom., autorica slikovnice

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda