Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

pečaćenje zubi

PEČAČENJE ZUBI

Vrijeme kada se dijete sprema za polazak u školu je i vrijeme intenzivnog nicanja trajnih zubi tj. mjena mliječnih i trajnih zubi. Tada se dijete upućuje na pregled stomatologu. Trajni zubi moraju biti sanirani i zdravi. Možda će Vam  Vaš stomatolog spomenuti da bi trebalo zapečatiti trajne kutnjake.

Pečaćenje fisura zubi je preventivan postupak kojim sprečavamo razvoj karijesa na najdubljim mjestima griznih ploha trajnih zubi. To je najčešće mjesto gdje nastaje karijes kod djece te dobi.

Sam zahvat nije bolan.

Stomatolog će očistiti zub poliranjem četkicom. Gelom ili tekućinom će pripremiti zub. Isprati će zub i nanijeti materijal za pečaćenje. Osvijetliti će ga plavim svjetlom da se stvrdne.

Pečaćenje zubi nije obavezno. Stomatolog procjenjuje prema situaciji u ustima djeteta da li će savjetovati pečaćenje (prisutnost ili sklonost karijesu, duboke jamice zubi).

Pečaćenjem zubi postiglo se puno u prevenciji karijesa međutim može se dogoditi da se karijes razvije na griznoj plohi i na pečaćenim zubima.

Danas se smatra da ukoliko dvije godine nakon nicanja zubi nije došlo do karijesa nema sklonosti za njegov razvoj pa pečaćenje nije potrebno. Dobrom higijenom i otopinama za mineralizaciju –npr.aminfluorid gel može se uz ispravnu prehranu učinkovito spriječiti karijes.

Mr.sc.Danijela Vrček,dr.stom.

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda