Lara
 
    Start     O nakladi     Novosti     Savjeti     Kontakt     Lokacija     Linkovi     Impressum     Newsletter
SLIKOVNICE
Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji
Paulina ima karijes
Lara i Vanda peru zube
Lara and Vanda brush their teeth
Lara und Vanda putzen sich die Zähne
Lara und Vanda se brossent les dents
Lara e Vanda lavano i denti
Gdje kupiti
Pravila naručivanja
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

traume zubi

TRAUME ZUBI

U dječjoj dobi moguće su nezgode koje prate ozljede zubi.

Ozljede mogu biti vrlo različite: jednostavne ili komplicirane. Ozlijeđen može biti bilo koji dio zuba; kruna zuba ,korijen ili oboje.Zub može biti pomaknut: možda samo malo okrenut u položaju, pomaknut prema van ili unutra.Može biti pomičan; horizontalno ili vertikalno. Zub može biti i izbijen. Traumu često prate i razne ozljede sluznice, usnice ili jezika.

Uz sve to najčešće je i dijete preplašeno i uplakano. Vrlo vjerojatno i Vi.

Najlakše je reći – nazovite svog stomatologa, objasnite mu o čemu se radi i otiđite k njemu. Međutim takve se ozljede događaju često baš onda kada je vikend, praznik ili općenito vrijeme kada smo svi opušteni i ne radimo pa niti vaš stomatolog.

Što onda?

Prvo smirite sebe i dijete. Onda pogledajte o čemu se zapravo radi i procijenite situaciju. Ponekad krvi i nema toliko jer se pomiješala sa slinom. 

Naravno razlika je u traumama mliječnih i trajnih zubi.

Za mliječne zube se roditelji manje zabrinjavaju jer će narasti trajni. Najčešće pitanje je da li je trajni zub ispod oštećen. To je teško odmah reći. Stomatolog će procijeniti treba li zub izvaditi, samo malo zagladiti oštre bridove ili staviti zavoj na zub. To između ostalog ovisi i o  pacijentovoj spremnosti na suradnju.

Ponekad se samo promatra. Pomični zubi se često učvrste sami.

Važna je higijena ozljeđenog područja. U to će Vas uputiti Vaš stomatolog.

Vrijeme koje je prošlo od nastanka traume do stomatološkog tretmana može utjecati na terapiju ali i uspjeh terapije.

Izbijeni trajni zub pronađite i što brže dovedite dijete i izbijeni zub stomatologu. Nemojte ga čistiti, strugati, previše dirati već ga donesite stomatologu – izbijeni zub se može vratiti i tako spasiti. Kako ga donijeti? Ukoliko je dijete već dovoljno veliko i procjenjujete da bi bilo u stanju u ustima (ispod jezika ili između obraza i zuba) držati zub do što hitnijeg dolaska do stomatologa – učinite tako. Možete ga staviti u posudu sa fiziološkom otopinom ili mlijekom.

Traume zuba su jako veliko područje stomatologije. Nadam se da sam vam dala dovoljno podataka da se snađete do odlaska svom stomatologu.

   Mr.sc.Danijela Vrček, dr.stom.

 


 
 
Stomatološka ordinacija Copyrights by Lara i Vanda naklada 2009. All rights reserved.  
 
Vanda